Home » Nieuws » Gevolgen pensioen bij echtscheiding lang niet altijd helder!

Gevolgen pensioen bij echtscheiding lang niet altijd helder!

22 jun 2017

Twee derde van de gescheiden vrouwen in Nederland praat tijdens de scheiding niet over het verdelen van het pensioen. Dit kan voor de vrouwen tot een flink pensioentekort leiden.Zo’n 45 procent van de gescheiden vrouwen denkt ten onrechte dat een scheiding geen invloed heeft op hun pensioen, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van Motivaction dat in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl is uitgevoerd.

Een scheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen van beide partners. Een derde van de vrouwen is er niet van op de hoogte dat ze daar bij een scheiding iets over zouden moeten vastleggen. Verder blijkt dat een kwart van de ondervraagde vrouwen niet weet of zij tijdens hun huwelijk pensioen hebben opgebouwd.

Verontrustend
Voorzitter Josine Westerbeek-Huitink van Mijnpensioenoverzicht.nl noemt de onderzoeksresultaten “zeer verontrustende cijfers”. “Vrouwen denken veel te weinig na over pensioen”, stelt Westerbeek-Huitink.
“Meestal worden er bij een scheiding wel duidelijke afspraken gemaakt over alimentatie, kinderen, huis en bezittingen. Maar pensioen is ook een heel belangrijk onderwerp dat veel te vaak vergeten wordt.”

Niet automatisch
Als de vrouwen niet binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder melden dat ze gescheiden zijn, verloopt de uitbetaling niet meer automatisch via de pensioenuitvoerder.
Het recht op hun deel van het pensioen vervalt niet. Maar wie na twee jaar aanspraak wil maken op het opgebouwde pensioen van de ex-partner, moet de ex-partner vragen het pensioen op de ingangsdatum uit te betalen.

“Dat contact kan onprettig zijn. Deze procedure verloopt bovendien regelmatig via de kantonrechter”, aldus Mijnpensioenoverzicht.nl. De organisatie stelt dat lang niet iedereen weet dat het recht op pensioenverdeling bestaat. “Als niemand je daarop wijst, kan dit financiële gevolgen hebben. Met in het ergste geval een flink lager pensioen dan waar je recht op hebt.”

Recht
Volgens de wet heeft een voormalige partner bij een scheiding recht op de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioen van de ex-partner.
Overigens is het voor scheidende stellen mogelijk om afwijkende afspraken te maken in een echtscheidingsconvenant. Ze kunnen bijvoorbeeld een andere verdeling kiezen of afstand doen van het recht op pensioen van de ex-partner.

Stichting Pensioenregister, de organisatie achter Mijnpensioenoverzicht.nl, is een initiatief van Nederlandse pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Laatste nieuws

Pensioenblog #5 Employability is het toverwoord

Pensioenblog #5 Employability is het toverwoord

    Pensioenblog #5 Employability is het toverwoord Je kunt de krant niet open slaan, of je leest er over. Pensioenakkoord, pensioenstakingen, AOW leeftijd bevriezen. Bonden Er wordt reikhalzend uitgekeken naar een eventueel pensioenakkoord. Dat...

Pensioenblog #4 Het is lente in pensioenland!

Pensioenblog #4 Het is lente in pensioenland!

Pensioenblog #4 Het is lente in pensioenland! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!! Tijd om er de bezem eens goed doorheen te halen. Portal voor je pensioen. Portal voor de WGA gat verzekering. WIA excedent, Ziekteverzuim? Jep, ook eigen portalen...

Internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag

  Internationale vrouwendag. Wat heeft dat nu weer met pensioen te maken? Nog niet eens zo heel lang geleden werden vrouwen in pensioenregelingen anders behandeld dan mannen. Dat kwam uit de tijd dat we in Nederland nog uitgingen van de “klassieke”...

Zit jij er warmpjes bij?

Zit jij er warmpjes bij?

Je zou het niet zeggen, maar het is vandaag Warme Truiendag! Ook al tikt het kwik vandaag de 17 graden aan, wij staan er even bij stil. Hoe warmpjes zit jij er eigenlijk bij? Wanneer mag jij “met pensioen”? Pas op je 68ste? Of al op je 65ste?...

Lekker puzzelen

Lekker puzzelen

    Het is vandaag Internationale Puzzeldag! Maar dat wist je natuurlijk al lang….. Wij hebben er weer een heel jaar naar uitgekeken. Wat zouden we anders moeten op een dag als vandaag 😊. Gelukkig mogen wij het hele jaar door puzzelen. Met mooie...

Pensioenblog #3 Verder kijken dan kosten en opbrengsten

Pensioenblog #3 Verder kijken dan kosten en opbrengsten

  Een pensioenregeling inrichten is helaas geen klusje “voor tussendoor”. Ook het verlengen van een pensioenregeling is een serieus karwei. Immers moet er uiterst secuur worden gekeken wat uw wensen en eisen zijn. Wat uw budget is en wat er vanuit...

Heeft u vragen?

088-1245000
info@lifebenefits.nl
Ginnekenweg 311
4835 NC Breda

Volg ons op social media

Inloggen MijnLifeBenefits

Share This